Bókaháza a Zala völgyében a Zalai-dombság keleti felén fekszik. A Galambok–Zalaszentgrót mellékút észak-déli irányban keresztezi a települést. Ebbe fut be egy kisforgalmú út Gétye irányából. Rendszeres autóbusz-összeköttetésben áll Keszthellyel, illetve a környező településekkel.

Bókaháza első említése 1479-ből való. Birtokosa a Boka család volt. A család valószínűleg elszegényedett, mert később csak mint jobbágy vagy zsellér tűnt fel a Boka név. A települést a 17. században nem említik források. Így feltételezhető, hogy a környéken szokásos török pusztítások elérték a falut, és teljesen elnéptelenedett.

A 18. században lassan települt be. Lakosai a rossz terméshozamok miatt munkát vállaltak távolabbi allódiumokon, elsősorban Somogy és Fejér megyében. A korszakban legnagyobb birtokosa a Botka család volt, akik a település nagy részét magukénak tudhatták.

1895-ben épült meg a Bókaházát is érintő Zalaszentgrót–Balatonszentgyörgy-vasútvonal, amelyen 1974-ben megszűnt a forgalom.
Az 1950-es évektől nagy mértékű elvándorlás sújtotta, egészen az 1990-es évekig. A rendszerváltozás nagy fejlődésnek lendítette a falut, de sajnos a népesség csökkenése megállíthatatlan, - épp úgy, mint országosan – jelenleg 320 lakosa van a falunak.

 

Elérhetőségek:


Bókaháza Község önkormányzata
8741 Bókaháza, Hegy u. 1.
Telefon: (06-83) 552-023
Fax: (06-83) 552-022
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:
www.bokahaza.hu

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.