Dióskál Keszthelytől 23 km-re nyugatra a Kis-Balaton mellett található. Sármelléktől 12 km-re fekszik, Zalakarostól 17 km-re, Héviztől 19 km-re található a falu.
A jelenlegi falu részei

          Belterületen: Alsókál, Felsőkál, Palkonya

          Külterületen: Káli-hegy, Gesztenyés, Ungi-hegy, Büki-hegy, Szegfalu, Pogányvár, korábban Ungjakabfa is.

A Pogányvár nevet viselő „hegy”-en palánkvár, kisebb török őrhely lehetett. A szájhagyomány megőrizte vélhetően utolsó parancsnokának, Pili basának a nevét azzal is, hogy a hegy egyik magaslatát ma is Pilivárnak hivják, illetőleg egy mondóka alakjában:

„Pili basa, nagy a hasa, beleférne 50 kacsa.”

Ehhez kapcsolódik egy szintén szájhagyomány útján fennmaradt történet arról, hogy a basa lánya szerelemre gyúlt egy helyi birtokos, Szegi Tamás iránt és mivel nem lehetett a férfié, öngyilkos lett. A legenda szerint szelleme teliholdkor ma is ott kísért a Pilivárban.

Egy másik legenda szerint Pogányvár alatt egy akkora üreg van, amiben a török időket megelőzően a korabeli falu jószágostól, mindenestől elfért. Később a törökök ebben az üregben tárolták a környékről kisarcolt aranyat. A legenda szerint az utolsó basa berobbantatta a barlangot vagy annak bejáratát, benne az arannyal. Ennek oka vélhetően vagy az, hogy annyira sietősen kellett távozniuk, hogy ezeket nem tudták már összepakolni vagy az, hogy elestek amikor királyi csapatok felszabadították a környéket.

A legenda szerint az a "rengeteg kincs" ma is ott pihen a hegy gyomrában.

Korábban a faluban működött szeszgyár, téglagyár, cérnagyár és volt önálló termelőszövetkezet is. A falu természeti kincsekben is bővelkedik, hiszen van a földjében kiváló minőségű,kihasználatlan termálvíz, kőolaj és az 1930-as években kiváló minőségű feketeszenet is talált a MAORT (Magyar-Amerikai Olajipari Részvénytársaság). Turisztikai szempontból is kihasználatlan, pedig csak néhány km-re fekszik Zalakarostól, Keszthelytől, Hévíztől és a Kis-Balatontól. Levegője kiváló, szennyeződés mentes, ezért az 1970-es években még tüdőszanatórium építése is felmerült.

 Elérhetőségek:

Dióskál Község Önkormányzata:
Cím: 8764 Dióskál, Béke tér 1.
Tel.: (83) 353-340
Fax: (83) 353-301
Email:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:
www.dioskal.hu

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.