A fájdalom többféle módon jelentkezhet testünkben, léteznek tompa vagy éles, szúró lüktető, feszítő nyomó szorító stb. fájdalmak. A hosszan tartó fájdalmakat, gyakran idült illetve heveny szóval jelölik. A kellemetlen érzetek szervek szerint is elkülöníthetők, léteznek bőrre lokalizálható, ízületi fájdalmak, csont, izomfájdalmak stb. Azonban külön csoportot képeznek a gerincvelői gyököknél keletkező fájdalmak és a fejfájások. Az akut fájdalom többnyire égető, éles érzet és mindenképpen intenzívnek érzi az ember, az okuk többnyire valamilyen külső sérülés, ezen érzések csillapítása különböző módokon eltérő hatóanyagokkal kezelhető.

 

A krónikus jellegű fájdalmak általában tompán fájnak, valamilyen nyomásra hasonlítanak, sajognak. Mivel a fájdalom nehezen behatárolható, nehezebben kezelhető.

Reumás fájdalmak

Olyan tünetcsoportról van szó, mely mozgáskorlátozottsággal a mozgásszervek fájdalommal járó állapotait, betegségeit öleli fel. A reumás betegségek esetén a kötőszövet mind szerkezetileg, mind kémiai összetételeiben, anyagcsere folyamatában kórosan megváltozik.

Hatóanyagok: melyek külsőleg, tapasz vagy krém formájában segíthetnek a reumás illetve ízületi fájdalmak, gyulladások csökkentésében:

Rozmaring olaj (Rosmarini aetheroleum): izomgörcsoldó, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Kámfor: (camphora) Helyi vérbőséget idéz elő.

Mentol: Hűsítő érzetet kelt és enyhe helyi érzéstelenítő hatása van.

Csilipaprika-kivonat (Chillies oleoresin) növeli a vérbőséget.

Hatóanyagok: melyek belsőleg és külsőlegesen is alkalmazhatók.

Kurkumin: (kurkuma fűszerben fordul elő) gyulladáscsökkentő hatása van. Belsőleg is nagyon hatékonyan alkalmazható pl. tabletta vagy kapszula, illetve por formájában is.

Ördögkarom: a gyógynövény kivonata fájdalomcsillapító, ízületigyulladás-csökkentő, krónikus izomfájdalom-csökkentő, köszvény kialakulását redukálja, elősegíti a szervezet húgysavkibocsátását, antioxidáns hatással is rendelkezik. Belsőlegesen alkalmazzák tea, ill. kapszula formában, külsőlegesen gélek és krémek készülnek belőle.

Csalán: több jó tulajdonsága mellett, gátolja a gyulladást okozó kemikáliák, és pl. prostaglandonok termelését a szervezetben így gyulladáscsökkentő hatása is van. Tea formában, ill. kapszulában is megtalálható, akár több hatóanyaggal kombinálva.

Gyömbér: fájdalomcsillapító, és gyulladáscsökkentő hatásai is lehetnek, meggátolja a prostaglandin és a leukotrién termelését a szervezetben. Többnyire belsőlegesen alkalmazzuk, általában több hatóanyaggal kombinálva.

Léteznek kagylóból készített koncentrátumok pl. az Új-Zéland környékén honos Perna canaliculus, mely ásványi anyagokat és nyomelemeket, illetve glukozaminglikánt (GAG) tartalmaz.

 Mikor ezen, készítmények belsőleges alkalmazását választjuk, akkor mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy kúraszerűen érdemes szednünk,(három-hat hónap szedés és ugyanennyi szünet), mert ezek nem akut fájdalomcsillapítók.

 

 

Kurkuma
Kurkuma

 

 

Ha erősebb fájdalom jelentkezik, és nem reagál a gyógynövényes kezelésekre, akkor ezeket a gyógyszeres hatóanyagokat érdemes kipróbálni:

-naproxen,-ibuprofen,-diclofenak,-ketoprofen,-dexibuprofen, ezek a hatóanyagok többféle formában jelen vannak a patikákban krémek, gélek, tabletták, tapaszok is léteznek, amelyeket akár vény nélkül is beszerezhetünk. Természetesen nagyon fontos, hogy egyéb gyógyszerek szedése mellett ezt szakemberek segítségével vegyük csak igénybe, és ha a tünetek nem javulnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz!!

A készítmények alkalmazhatók izom, ízületi és lágyrész eredetű fájdalmakban, arthritisekben, lumbago, ischias, ínhüvelygyulladás, stb. sérülések és túlerőltetés esetén is.

 

Ízületi gyulladás és kopás kezelésére használható készítmények

A glukozamin egy aminocukor-féleség, melyet szervezetünk L-lutaminból és glükózból hoz létre. Az aminocukrok kulcsfontosságú összetevői néhány vegyületnek, így a glukozamin-glikánoknak valamint a glukoproteineknek. Ezek alkotják azt a biológiai anyagot, amivel a sejtek egymáshoz kötődnek. Az öregedés során vagy, bizonyos kórállapotokban, mint amilyen az artrózis, különösen a túlsúly következtében a teherviselő ízületi porcban levő glukozamin és egyéb makromolekulák lebomlanak. Ez folyamatosan a porcszövet elvékonyodásához vezet, amely okozhat artrózist, illetve mértékét fokozhatja.

Glukozamin: jelenléte szükséges majd minden kötőszövet és csúszást, síkosítást nyújtó folyadék felépítéséhez és megóvásához, mint pl. az inak, ínszalagok, a porcok, csontok, a bőr és az ízületi folyadék. A glukozamin segíti a súrlódásnak kitett ízületi szöveteknek a működését és a porc regenerálódását.

Glukozamin tulajdonságai: gyulladáscsökkentő, enyhítheti a fájdalmat, javítja az ízületek működését.

Kondroitin-szulfát: A porcszintézis egyik fontos építőeleme. Segíti az ízületifolyadék–felvevő képességét, mely az ízületek nagyobb terhelhetőségét biztosítja.

Léteznek kombinált készítmények, melyekben ezek a hatóanyagok együtt vannak jelen, szedésük hosszabb időt vesz igénybe, általában három hónapos kúrát érdemes tartani, illetve kis megszakításokkal ennél több időre is szükség lehet. Fontos azonban, hogy ezek közül az MSM (metil-szulfonil-metán) tartalmú készítmények, nem szedhetők együtt vérhígító gyógyszerekkel!!

 

 

Homeopátiás készítmények izom-és ízületi fájdalmak enyhítésére

Homeopátia alkalmazása: A betegséget olyan szerekkel gyógyítják, amelyek hasonló tüneteket okoznak, mint a betegség, a hasonlóság elve szerint működnek, a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, ezért kell a szájban, vagy nyelv alatt szopogatni őket. Bevételük előtt és után 20 percig nem szabad enni és inni sem, a hatékonyság érdekében. Adagolásuk is eltér a rendhagyó gyógyszerek szedésétől.

Bryonia 9CH napi 2-4×5 golyót nyelv alatt szopogatni. Térdízületi fájdalom esetén is. Akkor érdemes ezt a szert választanunk, ha jellemzően, melegre és pihenésre enyhülnek a panaszok, mozgásra viszont fokozódik a fájdalom.

Rhus Toxicodenron 15 CH napi 2-3×5 golyót nyelv alatt szopogatni. Ha ezeket a tüneteket észleljük. Folyamatos mozgásra, ha bejáródik javul, pihenésre hidegre romlik. A mozgás kezdetén erős fájdalom jellemző illetve ízületi merevség.

Hypericum Perfomatum 15 CH napi 2-4× 5 golyót szintén nyelv alatt elszopogatni. Akkor választjuk, ha nyilalló fájdalmat érzünk az ideg lefutása mentén.

Rhus Toxicodendron 15CH napi 2-4× 5 golyót szopogatni, ízületi reumatikus fájdalmak esetén akkor, ha mozgás kezdete nagyon fájdalmas, de melegre és folyamatos mozgásra javul.

 

Vitaminok közül segítségünkre lehetnek ilyen esetekben a B-vitaminok (ebből létezik komplex) és a C-vitamin.

Nagyon fontos megemlítenünk, ha ezekről a fájdalmakról beszélünk, hogy igazi nagy segítség lehet a mozgás, természetesen gyógytornász illetve szakember hozzáértésével, ma már könnyebb helyzetben vagyunk, az internet segítségével számos specifikus tornát lehet megnézni és gyakorolni akár otthon is, de itt érdemes megemlíteni, hogy problémánknak megfelelően kérjük ki először egy szakember segítségét.

Apró életmódbeli változtatások napi tíz perces nyújtó-gyakorlatok, kis kiegészítők használata, mint pl. egy ékpárna, dinamikus ülőpárna, nyújtókerék stb. nagyon sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében és a gyógyulásban.

 

Perna-canaliculus
Perna-canaliculus

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.