A köhögés szervezetünk egy olyan reflexfolyamata, amely segítségével idegen anyagoktól, illetve felesleges és kóros váladékoktól szabadulhatnak meg a légutak.

 

Az alsó légúti eredetű köhögések okai közül, gyakori a megfázás, légcső-, hörghurut, ami sokszor felső légúti fertőzéshez társulhat, kezdetben száraz akár fájdalmas mélyről jövő köhögéssel kezdődik, aztán a köhögés hurutossá válhat. Ha rövid ideig tart, láz és egyéb komolyabb elváltozásokkal nem párosul köhögésünk, akkor elsőként, egyénileg is kezelhetjük.

A köhögés központja az agytörzsben helyezkedik el, csillapítása esetén fontos tényező, hogy milyen jellegű köhögésről van szó, hiszen más gyógyszert kell alkalmazni száraz, illetve hurutos, váladékos köhögés esetén.

Ha váladékkal jár a köhögésünk, akkor úgynevezett produktív köhögésről beszélünk, ilyenkor többnyire nem kell, és sok esetben nem is szabad csillapítani, mert a ki nem köhögött váladék elzárhatja a légutakat és gátolhatja a gyógyulását. Ez esetben köptetőkezelést érdemes alkalmazni!

A köptetők olyan szerek, amelyek elősegítik a légutakból a nyák eltávolítását, erre alkalmazhatók különböző vény nélkül beszerezhető gyógyszerek, szirupok gyógynövényes készítmények.

 

Köhögés elleni gyógynövények:

Kakukkfű

Köhögést oldó kakukkfű-tea:

1 csésze (kb.2-3dl) forrásban lévő vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított kakukkfüvet, öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Többször ihatjuk naponta minél forróbban.

(Szirupként is megvásárolható)

 

Lándzsás útifű

2 púpozott teáskanál szárított lándzsás útifű levélre 1 csésze hideg vizet öntünk, 1-2 óra hosszat állni hagyjuk, majd leszűrjük, és felmelegítve fogyasztjuk.

 

Hagyma

Fél liter vízben, egy fej vöröshagymát kb. harminc percig, főzünk, majd forrón fogyasztjuk, naponta többször is.

 

Gyömbér

Forrásban lévő vízbe teszünk egy darabka gyömbért, hagyjuk állni benne öt percig, majd leszűrjük, és mézzel ízesítve fogyaszthatjuk.(mézet csak akkor tegyük bele mikor már nem forró a tea, így a hasznos anyagok mézben is megmaradnak)

 

Homeopátia

 

Ha homeopátiás szert választunk köhögésre, érdemes megfigyelni a váladékok színét, sűrűségét, állagát, betegség kiváltó okát a tünetek romlásának, javulásának körülményeit.

Ha mód van rá a szer bevétele előtt és után fél óráig ne együnk és igyunk, mert ezek a készítmények a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért  nyelv alatt, vagy szájban tartva kell elszopogatni a golyócskákat.(Laktóz érzékenyek nem fogyaszthatják!)

Ebben az esetben nagy előnye a homeopátiának, hogy kismamák és gyerekek is bátran használhatják.(Természetesen érdemes szakemberrel konzultálni az alkalmazási terápiáról.)

 

Ipecacuanha (Ipeca)

9Ch kezdetben lehet gyakrabban két óránkét is 5 golyót elszopogatni, majd napi 3 alkalommal. Bőséges váladékozással, náthával, tüsszögéssel kísért, görcsös, fullasztó köhögés esetén, ami émelygéssel járhat, és akár hányásig fokozódhat. Tehát hurutos köhögés esetén gondoljunk rá.

 

Mercurius solobilis

9Ch napi 2-3 alkalommal 5 golyót elszopogatni. Zöldessárga köpettel járó köhögés, rossz lehelet, lepedékes nyelv.

 

Drosera rotundifolia

15Ch napi egy alkalommal 5 golyócskát, rövid heves, ismétlődő köhögési rohamok, előtte a torokban csiklandozó érzés. Éjszaka, beszéd közben állapot romlik. Száraz köhögés esetén gondoljunk rá.

 

Van olyan homeopátiás szirup is, amely komplex készítmény, száraz és hurutos köhögés kezelésére egyaránt alkalmazható.

 

Inhalálás

Az inhalálás szintén segíthet a letapadt váladék lazításában, így köptető módszerként is funkcionálhat. Az inhalálást felforralt de nem lobogó vízzel végezzük! Hatékonyság szempontjából a leghasznosabb, ha a vízbe sót teszünk.

Száraz köhögés esetén segíthet környezetünkben a levegő párásítása, a mentolos mellkenőcsök éjszakai használata, amelyet külön gyermekek számára is lehet vásárolni.

Kiegészítő terápiaként alkalmazhatunk calciumot, amelyet szirup formában kisgyerekek is fogyaszthatnak, illetve különböző gyógycukrok izlandi zuzmó,(szirupként is beszerezhető) hársfa, mentolos mézes, stb. napközbeni szopogatása is segíthet, amely a nyáltermelés fokozásával enyhítheti a kínzó száraz köhögés tüneteit.

Köhögés esetén kerüljük a nyákfokozó tejtermékek és keményítőtartalmú ételek, továbbá az édességek fogyasztását. Igyunk sok folyadékot, és fogyasszunk C-vitamint.

 

 

(Forrás: patikatukor.hu, homeopatia.info.hu)

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.