Allergiásnak azokat az immunológiai reakciókat tekintjük, amelyek a szervezetet valamilyen módon károsítják. Az allergia genetikailag meghatározott, környezeti tényezők által befolyásolt speciális gyulladás. Több esetben az immunrendszer tévedéseként definiálják. 

A környezet ártalmatlan anyagaira a szervezet úgy reagál, mintha veszélyesek lennének, ezért ellenanyagok termelését indítja be.

A kiváltó allergén anyagok szerint, többféleképpen csoportosíthatjuk az allergiát.

Az egész évben tartó,(perennális) allergia, amelyet az év bármely szakaszában jelenlevő általában beltéri allergének válthatnak ki, pl. háziállatok szőre, csótány ürüléke, háziporatka stb.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, az étel allergia, melyet liszt, tojás, tejtermékek stb. válthatnak ki, és léteznek különböző külső anyagokra való allergiák, mint például fém, latex , festék stb.

Továbbá gyakori betegség a szezonális allergia, amelyet szénanáthaként ismerhetünk. Jellemző tünetei a gyakori tüsszögés könnyezés, szemviszketés, orrdugulás. Ezeket, a kellemetlen tüneteteket a nyálkahártyára kerülő idegen anyagok válthatják ki, mint például a virágzó fák pollenjei.

 

Ma már tudjuk, hogy nem csak fűfélék, hanem egész sor növény virágzása okozhat szénanáthát.

Kora tavasszal a virágzó fák pollenjei.

Tavaszi és kora nyári időszakban a fűfélék.

Nyár-őszi időszakban parlagfű, útifű, üröm, libatop stb.

A szezonális allergiánál a tünetek súlyosságát a levegőben szálló pollen mennyisége határozza meg. Esős időben a tünetek enyhülhetnek, szeles meleg napokon fokozódhatnak. A virágporok és egyes ételek között keresztallergia is felléphet. Az érzékeny allergiás betegeknél ezek az ételek torokviszketést, szájdagadást okozhatnak. Parlagfűre érzékenyeknél például, a banán vagy a dinnye fogyasztása, okozhat keresztreakciót.

Allergia esetén nagyon fontos a kiváltó ok azonosítása. Ez leginkább speciális allergia vizsgálat során deríthető fel. Az egyik ilyen általánosságban használt allergént felderítő módszer a Prick-teszt, ilyenkor egy vagy több allergén anyagból 1-1 cseppet juttatnak az alkar bőrére, és ha az egyén allergiás az adott anyagra, apró csalánkiütés viszkető duzzanat jelentkezik. Ezt a vizsgálatot három éves kor alatt nem javasolják.

 

 

Az allergia kezelése több tüneti szempont alapján történhet:

Orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás

Létezik gyógyszeres kezelés, amelyet orvossal célszerű egyeztetni.

Az erre leggyakrabban alkalmazott készítmények a második generációs antihisztaminok :

-cetirizin,- loratadin,- fexofenadin stb hatóanyagú tabletták és cseppek, amelyek vény nélkül beszerezhetők a patikákban, ezek jobb esetben komplexen enyhíthetik a tüneteket.

Továbbá számtalan orrcsepp és orrspray létezik, amelyek közül érdemes az erre kifejlesztett hatóanyagú készítményeket vásárolni.

 

Homeopátiás szerek

A homeopátiás készítményeket, az előbbi cikkekben leírt módon kell alkalmazni.

Allium cepa 9CH (vöröshagyma) napi 2-3 alkalommal 5 golyócskát.

- vizes, maró híg orrfolyás, orrviszketés fényérzékeny, gyulladt szem, heves tüsszögés esetén. Javulás a betegnél szabad levegőn, hideg folyadék fogyasztása esetén. Romlik az állapota meleg hatásra.

Luffa operculata 9CH(szivacstök) napi 2-3 alkalommal 5 golyócskát.

- bőséges vizes orrfolyás, nappal váltakozó dugulás, gyakran száraz torokfájás, hurutos melléküreg-gyulladás szomjúságérzet, görcsös köhögés esetén. Elősegítheti a váladék ürülését.

Arsenicum album 9CH(fehér arzén) napi 2-3 alkalommal 5 golyócskát.

- vizes égő fájdalommal járó nátha, maró váladék, orrgyöki dugulás esetén . A beteg fázós,a tüsszentést csiklandó érzés előzi meg.

 

Létezik homeopátiás orrspray is, amit allergiás rhinitis(orrnyálkahártya gyulladása) esetén alkalmazhatunk. Mivel a gyógyszeres orrkészítményeket csak meghatározott ideig szabad alkalmazni, a homeopátia alkalmazása mindenképpen jó kiegészítő lehet.

 

Szemtünetek kezelése

Allergiás szemviszketés, szemkönnyezés esetén, léteznek speciális hatóanyagú gyógyszeres szemcseppek, amelyeket többnyire patikákban lehet megvásárolni.

Homeopátiás szerek

Euphrasia officinalis 9CH(szemvidító fű)

- maró szemkönnyezés, ami szúró fájdalommal jár, viszkető vörös szem, fényérzékenység.

Vizes nátha és tüsszögés főleg reggel jelentkezik a betegnél.

 

Apis mellifica 9CH(mézelő méh)

- duzzadt táskás szem és orrnyálkahártya esetén. Hidegre javulnak a tünetek meleg hatására romlik a beteg állapota.

 

Vannak általánosan használható homeopátiás készítmények is, ezeket már az allergiás szezon előtt egy hónappal el lehet kezdeni alkalmazni.

Virágpor allergia esetén: Pollens(több virágpor homeopátiás hígítása) 15CH,két naponta egyszer 5 golyócskát elszopogatni.

Parlagfű allergia esetén: Ambrosia artemisofolia(parlagfű homeopátiás hígítása)15CH két naponta egyszer 5 golyócskát elszopogatni.

 

Általános allergiás tünetek kezelésére:Histaminum(hisztaminból készített homeopátiás szer)30CH hetente egyszer 5 golyócskát elszopogatni az allergia szezon előtt,és alatta is akár több másik szer mellett alkalmazni. A szénanátha esetén gyógynövényeket csak szakemberek segítségével alkalmazzunk, mert allergiás egyéneknél gyakran előfordul, hogy a gyógynövény is allergiás reakciókat válthat ki. Ha lehetőség van rá, kerüljük az irritáló anyagokat, ne fogyasszunk túl sok alkoholt és kávét allergiás időszakban. Ne dohányozzunk, mert ezek erősíthetik a kellemetlen tüneteket. Reggel tíz óra előtt érdemes az ablakokat zárva tartani, mert általában a levegő pollentartalma akkor a legmagasabb, éjszaka szellőztessünk.

 

(Forrás:homeopatia.info.hu)

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.