Pszichoszomatikusnak vagy neurotikusnak nevezzük az olyan ideges testi panaszokat, amelyeknek hátterében a szokványos orvosi vizsgálat nem talál kimutatható, kézzelfogható betegséget. Az ideges eredetű elváltozások tünetei lehetnek, álmatlanság, étvágytalanság, izzadás, pulzusszám-növekedés, szívpanaszok, kézremegés stb.

Gyakran a kiváltó ok, a kimerültség, lelki megterhelés, túlhajszolt stresszes életvitel. Nagyon fontos, hogy a pszichoszomatikus vagy neurotikus zavarokat elsősorban a beteg életkörülményeinek rendezésével, lelke megnyugtatásával lehet javítani vagy meggyógyítani.

 

Rendkívül sokat segíthetnek ebben a különböző meditációs, relaxációs technikák alkalmazásai, a mindennapi sport, pl. a jóga beiktatása az életükbe. Esetleg egy számukra megfelelő szakember segítsége, kineziológus, pszichologus stb.

Léteznek azonban olyan gyógyhatású készítmények is, amelyek mankóként, segítségként szolgálhatnak.

A feszültség oldására és az álmatlanság leküzdésére különösen alkalmasak a természetes alapanyagú, gyógynövénytartalmú készítmények, amelyeknél kevésbé jelentkezik a hozzászokás veszélye és a másnapi levertség, ernyedtség álmosság tünete. Ha azonban már gyógyszeres kezelés alatt állunk, feltétlenül egyeztessünk kezelő orvosunkkal a szerek alkalmazását illetően.

 

Gyógynövények

 

Orvosi citromfű (Melissa officinalis)

Alvászavarok és idegesség esetén, 2 púpozott teáskanál szárított citromfű levélre 1 csésze, forrásban lévő vizet öntünk, lefedve hagyjuk öt percig, majd leszűrjük. Naponta többször egy csészével ihatjuk.(Gyomor és bélpanaszok esetén is hatásos)

 

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Gyógyászati célra a növény gyökerét alkalmazzák, ami erős kellemetlen szagú, ezért akik azt nem kedvelik, nekik érdemes a kapszulázott vagy tabletta formáját választani.

Tudományosan elismert a macskagyökér alkalmazása nyugtalanság és az elalvás idegi alapú zavarai esetén. 2 teáskanál száraz felaprított macskagyökérre 1 nagy csésze hideg vizet öntünk. Legalább, hagyjuk állni 12 óra hosszat, majd leszűrjük, kissé felmelegítjük és így fogyasztjuk, egész napra elosztva.

 

Komló (H.Lupulus L.)

Szorongás és nyugtalanság valamint álmatlanság esetén alkalmazhatjuk. Hatása fokozható, ha citromfűvel és macskagyökérrel keverjük.

Ilyen komplex készítmények tabletta, drazsé és cseppek formájában beszerezhetők patikákban, Herbáriákban. Nyugtató hatású komlótea:1 teáskanál komlótobozkára, egy csésze, forrásban levő vizet öntünk, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Álmatlanság és szorongásos állapot esetén délben és este 1-1 csészével iszunk. A komló bevált még menstruációs panaszok és klimax problémáinak kezelésére is.

 

 

Orbáncfű (Hypericum perforatum)

Szorongás, álmatlanság depresszió enyhítésében segíthet az orbáncfűtea. A napi adag általában 2-4g.

2 púpozott teáskanál száraz orbáncfűre egy csésze vizet öntünk, majd 20 percig főzzük, azután leszűrjük. Alvászavarok, idegesség, enyhébb depresszió esetén reggel és este egy-egy csésze, frissen elkészített teát iszunk.

Fogyasztása alatt fényérzékenység fordulhat elő, ezért orbáncfű-terápia ideje alatt kerüljük a fokozott napfényt! Továbbá, egyes véralvadásgátlókkal tilos együtt szedni! Beszerezhető drazsé, kapszula, tinktúra és cseppek formájában is.

 

Homeopátia

 

Napjainkban többen megkérdőjelezik a homeopátia hatékonyságát, a tapasztalatok azonban azt mutatják, bizonyos esetekben érdemes megpróbálni és alkalmazni ezeket a szereket.

A leghatékonyabban az úgynevezett alkati szerek működnek, amiket szakember segítségével lehet a legkönnyebben megtalálni, de ha ráfordítunk egy kis időt, ma már a több helyen elérhető információk segítségével, önmagunkat is ügyesen kezelhetjük.


Általánosságban alkalmazható néhány homeopátiás szer stressz esetén

 

Gelsenium15CH

Bénító félelem, remegő, gyenge lábak gyakori vizelési inger. Napi kétszer öt golyócskát elszopogatni. Vizsgák előtt kiváló szer. (Gyermeknek is, iskolában számonkérések előtti feszültség esetén.)

 

Ignatia 15-30CH

Gyász, szerelmi csalódás esetén javasolt,belső bizonytalanság álmatlanság, gombóc érzés a torokban.
Napi kétszer öt golyót általában tíz napon át.

 

Phosphorus15-30CH

Ideges, feszült, vigasztalást és biztatást keres. A háttérben érzelmi megrázkódtatás vagy rossz hír áll.
Napi kétszer öt golyót elszopogatni.

 

 

Szorongás, pánik esetén

 

Argentum nitricum 15-30CH

Pánik hangulat hasmenés és erős nyugtalanság előzi meg az állapotot.
Napi kétszer öt golyócsaka elszopogatása nyelv alatt.

 

Aconitum 15-30CH

Retteg, a félelemtől sokkos állapotba kerül. Balesetek utáni sokk első szere. Hirtelen jelentkező halálfélelem, heves szívdobogás.
Naponta egyszer vagy háromszor öt golyócskát elszopogatni, amíg javul az állapot.

 

Arsenicum album15-30CH

Önbizalomhiány, nyugtalanság, fáradtság vezet a pánikállapothoz a betegre jellemző hogy fázós, és rendmániás.
Napi két, háromszor öt golyót elszopogatni.

 

Pánikrohamok esetén feltétlenül szakorvossal konzultáljunk a terápiát illetően!

 

Gyerekeknél iskolai stressz esetén

 

Pulsatilla15CH

Olyan gyermekeknél, akik nagyon komolyan veszik a számonkérést az iskolában, erős a felelősségérzetük, vagy ha már kimerültek abban, hogy az elvárásoknak megfeleljenek. Kedvelik a dédelgetést.

Egy hétig napi kétszer öt golyó adható nekik.

 

Lycopodium 15CH

Önbizalomhiány, félelem a közelgő feladat vagy helyzet előtti időszakban. Emésztőrendszeri panaszok kísérhetik az állapotot. pl. hasi görcsök, hasmenés, puffadás. Napi két-három alkalommal, öt golyót adhatunk egy héten át.

 

 

Acidum phosphoricum15CH-30CH

A túlhajszolt iskolás gyermeknek koncentrációs zavarai, alvási nehézségei vannak. Kimerült,  nem képes teljesíteni a megszokott tevékenységeit. Egy hétig napi kétszer öt golyó adható a 15CH potenciából vagy két napig napi kétszer öt golyó a 30CH-ból azt követően napi egyszer öt golyócska javasolt.

 

 

Álmatlanság esetén alkalmazható homeopátiás szerek

 

Argentum nitricum30CH

Szereplés egy közelgő esemény miatti álmatlanság esetén. Előre rosszat feltételez, gyakran felébred éjszaka, nyugtalan és fantáziál. Lefekvés előtt fél órával öt golyót elszopogatni.(mentolos fogkrémet ilyenkor mellőzni kell.)

 

Coffea30CH

Túlzott izgalom, akár öröm is okozhatja az álmatlanságot. Cikáznak fejében a gondolatok, nem tud kikapcsolni. Szintén lefekvés előtt fél órával öt golyócskát kell nyelv alatt elszopogatni.

 

Nux vomica30CH

Túlhajszoltság okozta álmatlanság, illetve túlzott alkoholfogyasztás esetén, mikor hajnalban 3 óra körül ébred és többnyire munkára gondol, reggel összetörten ébred.

 

Alvásunkat elősegíthetjük a kellemes nyugodt környezet megteremtésével is, segítségül szolgálhatnak egyes illóolajok,(pl. levendula, jázmin, narancsvirág, kamilla) a jógalégzés és különböző relaxációs technikák alkalmazásai.

 

(Forrás:homeopatia.info.hu.)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.