Az őszi és téli időszak egyik gyakori kellemetlen betegsége a húgyhólyag gyulladása. Ez a hólyag belső felszínén alakul ki, többnyire gyakrabban jelentkezik nőknél, mint férfiaknál. Tünetei: gyakori vizelési inger, de az eltávozó vizelet mennyisége igen csekély mértékű vagy szinte nulla.

Égető fájdalmas érzés jelentkezhet vizelés közben, esetleg tompa alhasi fájdalom, láz is előfordulhat. Súlyosabb esetekben zavarossá, véressé válhat a vizelet, ilyenkor feltétlen érdemes orvoshoz fordulni, mivel vesefertőzés illetve vesekárosodás lehet a következmény.

A húgyúti fertőzéseket általában a végbélből származó baktériumok okozzák, vagy esetenként azok, melyek hüvelyből a húgycsövön át kerülnek a hólyagba.

Enyhébb esetben sokat segíthetnek a gyógynövénytartalmú, természetes készítmények. Vannak komplex teakeverékek, kapszulák, tinktúrák. Ezek a készítmények patikákban beszerezhetők.

Fontos a nagy mennyiségben történő folyadékfogyasztás, (napi 2-3 liter tiszta víz) egészen addig, amíg be nem indul a baktériumokat, a vizeletkiválasztó traktusból kimosó nagymértékű vizelettermelődés!

 

Vizeletfertőtlenítő hatású gyógynövények:

Medveszőlőlevél (Uvae ursi folium)

A gyógynövényből, hidegvizes kivonatot készítünk. 1 teáskanál levelet 2.5 dl hideg vízzel leöntünk, és 5-10 órát áztatjuk, majd leszűrjük.

 

Medveszőlő
Medveszőlő

 

 

Mezei zsurló (Equiseti  herba)

Egy evőkanál szárított mezei zsurlóra 1 csésze vizet öntünk, öt percig főzzük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta három csészével igyunk. Az átmosás segítésére minden csésze tea mellé igyunk meg egy pohár vizet is. Korlátozott veseműködés és szívelégtelenség esetén a zsurlótea nem alkalmazható!

Külsőleg: A forró fürdőkúra vese-és hólyagkő eltávolítására javasolt az ivókúra kiegészítéseként.  A fürdővíz készítési aránya: 200 g mezei zsurlót 2 l vízben 10 percig főzzünk, 20 perc után szűrjük le és ezt adjuk egy kád vízhez.

 

Nyírfalevél (Betulae folium)

2 teáskanál szárított nyírfalevet leforrázunk 1csésze, forrásban lévő vízzel, majd 10 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Itt is érdemes minden csésze (napi 3) tea mellé meginni egy pohár vizet, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az átmosáshoz.

 

Aranyveszőfű (Solidaginis herba)

Két teáskanál szárított aranyvesszőt egy csésze forró vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk ,majd leszűrjük. Naponta 2-3 csészével ihatunk.

 

Segíthetnek még a következő gyógynövények: Tőzegáfonya; mely többféle formában beszerezhető (tea, tabletta, szirup) a szirupot gyermekeknek is lehet adni. A tőzegáfonya prevencióként bizonyult leginkább hasznosnak. Cickafarkfű, frissen préselt tormalé (napi kétszer 1 teáskanál,de gyermekeknél és gyulladásos vesebetegség esetén ne alkalmazzuk.)

 

Tőzegáfonya
Tőzegáfonya

 

Csalán(Urtica dioica)

1-2 teáskanál szárított csalánlevelet vagy hajtást leforrázunk kb. egy csésze, forrásban levő vízzel 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 2-3 csészével igyunk.

 

Homeopátia

Cantharis 9CH napi háromszor 5 golyót elszopogatni.

Gyakori vizelési inger, csípő égető vizeletürítés, a vizelet mennyisége ürítéskor kevés.

Mercurius Corrosivus 15CH háromszor 5 golyót elszopogatni naponta.

Csípő, gyakori vizelési inger, előfordulhat véres vizelet. Éjjel romlik az állapot, gyakran felébred a beteg.

Ismétlődő esetekben az alkati homeopátiás kezelés sokat segíthet a felfázásra való hajlam megszüntetésben.

 

A holisztikus szemlélet szerint,(amely az ember egészét tekinti) a gyakori hólyagproblémák esetében is állhatnak lelki eredetű problémák. Ezért  célszerű, megfelelő szakembert megkeresni a problémával.

 

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.