A község Zala megyében Nagykanizsától észak-keletre, Zalakaros szomszédságában, a Kis-Balaton dél-nyugati partján fekszik. Kis-Balaton vize fontos szerepet tölt be az itt élő emberek számára a horgászat és a halászat terén. Az őskortól lakott település. A Kis-Balaton elárasztása előtt ásatások során Kocel és Pribina kori leleteket találtak. A IX-X. szd. Ófaluban két temető létezett. Az első írásos említése 1335-ből származik, Garaboncz néven, mely szláv eredetű, Gerebench, Garabonch, jelentése: kis dombgerinc, taraj. Szent László felesége Adelhajda, 1082-ben a területet a veszprémi Szent Mihály templomnak adományozta. (1548). A török pusztítás idején az Ófalut majdnem teljesen lerombolták. A falu lakói ismerve a határban húzódó lápos területeket, oda menekülve sikerült átvészelni a török támadásokat, 1690-ben.

 

Kanizsa felszabadulása után Zala megyét szegénység, éhínség gyötörte. Ezt követően a község lakóit az 1710-es pestisjárvány tizedelte. A majorsági gazdálkodással és a halászattal gazdasági fellendülés kezdődött. Erdőgazdálkodás, szőlészet, állattenyésztés, malom működött. Az 1700-as évek végén megkezdődött az értékesítés a Kanizsai és Keszthelyi piacokon. Az Ófalutól 30 percnyi járásra templomot építettek szent Adalbert tiszteletére. A kolera kitörése miatt 1854-ben a megmaradt lakosság kitelepült az addigi lakhelyéről a templom köré. Az Ófalu helyén egy kőkereszt található, ahol az ősi templom és iskola állt. A kapitalista időkben gyors gazdasági fellendülés volt jellemező. A lakosság száma folyamatosan nőtt. 1935-ben a népesség 98%-a magyar anyanyelvű, római katolikus. Létezett 3 vízimalom, amelyekből az egyik jelenleg is megtalálható. A szegény emberek megélhetését a halászat biztosította. 1950-ben Kisrada és Garabonc egyesült.


A falu elhelyezkedése kedvező, a Hévíz-Keszthely-Zalaapáti-Zalakaros-Nagykanizsa útvonal mentén fekszik. A legközelebbi vasútállomás azonban mintegy 10 km-re, Zalakomárban van. Vezetékes ivóvízzel, villannyal (a község szőlőhegyein is), gázzal ellátott. A szennyvízhálózat kialakítása az önkormányzat aktuális feladatai közé tartozik, különös tekintettel a Kis-Balaton közelségére.
A hagyományok őrzése és tisztelete mindig is együtt élt és él a falu közösségével, mint például: maszkázás, locsolás, pünkösdölés, falunap, szüreti felvonulás, Lucázás-kotyolás, betlehemezés. Nem élő hagyományok: regölés János és József köszöntés.
A faluhoz tartozó Babos-sziget természetvédelmi terület. E tájegység adottságai, kincsei megóvása érdekében a helybeliek mindent megtesznek. Természeti kincseinkhez tartozik a Bándikuti-forrás, melynek iható vize régóta biztosítja a szőlőhegyen dolgozó emberek ivóvízszükségletét. A garabonci borvidék sok aranyérmes bort termelt. Ez nem csupán a tájegység szerencsés földrajzi elhelyezkedésétől függ, hanem a helybeliek szakértelmétől és a bor iránti szeretetéből is.

A község tagja a Kis-Balaton Térségi Társulásnak, valamint a Zalakaros Környéki Települések Területfejlesztési Társulásának. Zalakaros közelsége fellendítette a falusi turizmust, amibe Garabonc is igyekszik bekapcsolódni. A „Kránicz-Borház például az elsők között valósította meg a „borút-rendszerű vendéglátást a szőlőhegyen. Az átutazó turisták megtekinthetik Tóth Gábor művészi színvonalú Kis-Balaton Galériáját. A településen él és alkot Lichtenwaller Zoltán festőművész, akinek alkotásaival az ország több kiállítóhelyén, a legkülönbözőbb tárlatokon találkozhat a közönség. A garabonci látnivalók sorába tartoznak régi szép házak, a két katolikus templom és a harangtorony.


Az önkormányzat kétcsoportos óvodát működtet, az 1998-ban átadott impozáns Általános Művelődési Központ épületében pedig alsó tagozatos általános iskola és egy könyvtár kapott helyet. Természetesen itt tartják a közművelődési célú rendezvényeket is. Ugyancsak az épületben van a modern számítógép-hálózattal, Internet-elérhetőséggel és egyéb irodatechnikai berendezésekkel felszerelt Teleház, amely 1998. decembere óta a közösségi élet színes fóruma. A garabonci háziorvosi és védőnői szolgálat Nagyrada és Zalamerenye betegeit is ellátja. Mindezek mellett takarékszövetkezeti kirendeltség, posta, állatkórház, állatpatika, fodrászat, gumijavító-szerviz, ügyvédi iroda is a lakosok rendelkezésére áll.


Elérhetőségek:
Garabonc Község Önkormányzata
8747 Garabonc, Fő u.16.
Telefon: 93/ 340-701
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.