2018. június 04-én, hétfőn 16 óra 32 perckor ismét megszólaltak a plébániatemplom harangjai, majd 18 órától a Marcali és Környéke hagyományőrző Ipartestület székházánál megemlékezéssel folytatódott a marcali program a nemzeti összetartozás napján.

 

A trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján, az iparosház udvarán a Himnusz eléneklése után Szaka Zsolt elnök köszöntette a jelenlévőket, majd Juhász Gyula: Halottaink című versét Juhász Sándor szavalta el. Ezután a Somogy megyei Közgyűlés alelnöke, Huszti Gábor beszélt az egybegyűlteknek Trianon máig ható következményeiről. Ezután az ipartestület nevében Incze Gabriella és Sziva László helyezték el a koszorút az emlékműnél; a szép számban megjelentek pedig mécseseket gyújtottak.

Ezt követően a székházban folytatódott a program, ahol Forgó Ferenc beszélt a hazánkat érintő sorsfordító tragédia előzményeiről. A vetített képes előadáson felelevenítette a korabeli eseményeket, valamint vázolta a békediktátum napjainkig tartó kihatásait.

A nagy érdeklődésre számot tartó megemlékezést a Marcali és Környéke hagyományőrző Ipartestület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja közösen szervezte.

A további programok közül, elsőként szombaton gyalogtúra indul a Kezesfához, nyáron pedig tovább folytatódik a 75 évvel ezelőtti hadtörténelmi előadássorozat a kurszki csatával. Majd az ősz folyamán a centenárium alkalmából, már ismét az első világháborúé lesz a főszerep.

 

 

Írta és fotók: Kiss Kálmán

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.