2018. augusztus 4-én, szombaton az I. Bodrogi Vadulás elnevezésű program keretén belül nyitották meg a Frontvonal Haditechnikai Élményparkot, amely a második világháború időszakát mutatja be az ide látogatóknak. A nap vadételekből készült főzőversennyel indult, majd különféle programok következtek, miközben a gyermekeket ugrálóvár, kötélpálya és állatsimogató is várta a kiállított technikai különlegességek között. A község lakói a polgármesterrel összefogva – mintegy 8 hónapos előkészület és munka után – valósították meg merész álmaikat, amelytől a turizmus fellendülését várják.

 

A falu szélén lévő halastóban egy 41 méter hosszú német tengeralattjáró van kihorgonyozva, ami egy II A típusú U-Boot méretarányos másolata. A búvárhajó-replika azért különleges darab, mert a magyar hadszíntéren – tenger hiányában – ilyen harceszközzel nem találkozhattak katonáink és az egykori szemtanúk sem. Éppen emiatt a bodrogiak ötlete ezért volt egyedülálló hazánkban. Ezen kívül az állandó kiállítás másik érdekes darabja az a Messerschmitt Bf 109-es vadászrepülőgép, amelyik a halastó túlpartján, orral a vízbe csúszva található és egy lelőtt, vagy kényszerleszállást végrehajtott állapotot mutat be a közönségnek. A legendás „Messer” a második világháború idején a somogyi légtérben is gyakran megfordult a légi küzdelmekben. A típust nemcsak a német Luftwaffe, hanem az egykori Magyar Királyi Légierő is szolgálatba állította, ráadásul továbbfejlesztett változatait hazánkban licencben gyártották.

A nap csúcspontjaként, a délután folyamán pedig korabeli egyenruhákba öltözött hagyományőrzők egy csatajelenetet adtak elő, amelynek kezdetét stílusosan a légiriadót jelző sziréna hangja indította el. Az összecsapás folyamán – a pirotechnikai eszközök segítségével – egy szovjet 45 mm-es ágyú és különféle kézifegyverek zaja, valamint füst tette hitelesebbé az élményeket. Majd a közelharcba már a szovjet katonák mellett, az amerikai szárazföldi hadsereg (US Army) 82. légi szállítású hadosztályának ejtőernyősei is bekapcsolódtak. A küzdelemben végül mégis a német csapatok kerekedtek felül.

Bár ehhez hasonló harci helyzet bizonyára nem fordult elő a világháború idején, mégis a hagyományőrzők ezzel a kis bemutatóval kívántak emléket állítani az 1944-1945-ben Somogy megyében is súlyos harcot folytató szovjet, illetőleg német-magyar csapatok tagjainak, akik váltakozó sikerű és elkeseredett küzdelmeket folytattak egymással.

A műsort követően az érdeklődők közelebbről is megismerkedhettek a kiállításra hozott oldtimer járművekkel, sőt a bátrabbak még ki is próbálhatták, hogy milyen érzés egy Jeep, vagy Csepel teherautóval terepen közlekedni. A rendezvényen a helyiek mellett, több hagyományőrző csoport is részt vett, köztük a Somogyi Veterán Járműbarátok Egyesülete is.

 

 

Írta és fotók: Kiss Kálmán

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.