2016. január 12-én 18 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában megemlékezést tartottak a doni katasztrófa évfordulóján. A keleti fronton 73 évvel ezelőtt, éppen 1943. január 12-én kezdődött a szovjet támadás a 2. magyar hadsereg arcvonalán. Az elkeseredett küzdelemben a magyar haderő végül nagy arányú veszteségeket szenvedett. A magyar hadtörténelemben hasonló mértékű veszteségekre csak a muhi, a mohácsi vagy a doberdói csatákban volt addig példa.

 

A rendezvény Szaka Zsolt elnök vezetésével, először a himnusz eléneklésével kezdődött, majd gyertyagyújtással és főhajtással folytatódott az egykori hősök és áldozatok emlékére az Ipartestület udvarán lévő Trianon emlékműnél.

Ezt követően a székház nagytermében Kiss Kálmán alelnök köszöntötte a megjelenteket. Ezután Forgó Ferenc – az Ipartestület tagja, a téma alapos kutatója és ismerője – tartott vetített képes előadást, aki dióhéjban összefoglalta a 2. magyar hadsereg harcait a Don-folyóig, majd ismertette az 1943-as hadi eseményeket is. Forgó Ferenc a mondandóját eredeti dokumentumfilmek és filmrészletek lejátszásával tette még érdekesebbé és érzékletesebbé. A jelenlévők, ha csak mozgóképen is, de beleképzelhették magukat az egykori magyar katonák helyébe, akik megszenvedték és átélték, pl. a szovjet tüzérségi tűzet, vagy pedig egy harckocsi támadás borzalmait. A végén több hozzászólás is elhangzott. A megemlékezést élénk érdeklődés kísérte.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.