Szeptember 6-án délután zsúfolásig megtelt a Kulturális Korzó aulája, a város két kulturális intézménye által szervezett közös rendezvényen. A Marcali Múzeum és a Marcali Városi Kulturális Központ összehangolta időszaki kiállításai tematikáját, így a múzeumban a paraszti háztartásokban végzett mosás és vasalás, míg a Kulturális Központban Farkas Ildikó magángyűjtő szappangyűjteménye került bemutatásra.

 

Az ünnepélyes megnyitón az egybegyűlteket elsőként Nagyné Réti Ildikó a „Szennyes ingem, szennyes gatyám..” kezdetű népdallal köszöntötte, amely a Marcali Múzeum kiállításának címadó dala is. Ezt követően a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Kaláris néptánc csoportja szatmári táncokkal teremtett jó hangulatot. Ezúton köszönjük Kiss Katalin és Takács Gáborné felkészítő tánctanárok együttműködését!

A táncosok után Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója beszélt a két kiállítás létrejöttének körülményeiről, s köszöntötte Pisztora Zsófiát, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum fiatal néprajzos-muzeológusát, a mosás és vasalás hagyományait bemutató néprajzi tárlat kurátorát.

A vezetői köszöntő után dr. Juhász Katalin néprajzkutatót, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársát kérték fel a kiállítás szakmai megnyitójára. A kutató beszélt a hagyományos paraszti háztartásokban kizárólagosan női munkafolyamatnak számító mosásról, s a tisztaságról, mint szimbólumról is.

A rendezvény további részében a Marcali Városi Kulturális Központ időszaki kiállítását mutatta be a magángyűjtő, Farkas Ildikó. A világ illatai című tárlatban egy különleges szappangyűjteményből összeállított válogatást szemlélhetnek az érdeklődők.

A kettős megnyitó dr. Juhász Katalin témához kapcsolódó népdalcsokrával zárult, amelyben a közönség is énekelhetett az előadóval.

A Marcali Múzeum vendégkönyvébe a megnyitókor az alábbi bejegyzések kerültek:

„Remek a kiállítás. Főleg a sok jó tanács és tilalom fogott meg.”

„Őszintén, nagy elismeréssel gratulálok a sokszínű, izgalmas kiállításhoz. Felidézi gyermekkorom világát, a nehéz, de örömteli családi nagymosást; ahol gyerekként a nagyteknő végében nővéremmel a kisebb ruhákat mostuk. Édesanyám mindig kikeményítette az ágyneműt, a vasalás is nehéz volt: de a ruha ragyogott! Az emlékek, a múlt ápolásai ez a kiállítás egyik feladata is.”

Szeretettel várjuk látogatóinkat tárlatainkban!

 

fotók: Ilácsa József

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.