2017. november 7-én, kedden 17.30 órától az X-ház nagytermében Szaka Zsolt természetjáró „Marcali. Egy kisváros a Balaton hátterében” című könyvét mutatták be az érdeklődőknek. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali csoportja nevében Kiss Kálmán titkár köszöntötte a megjelenteket. Majd, mint az Ipartestület sorozatszerkesztőjeként ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kötetet. Elmondta, hogy mintegy 10 éves gyűjtőmunka eredményeként született meg ez a hiánypótló kiadvány Szaka Zsolt tollából, amely jól hasznosítható turisztikai célokra is.

 

Ezután a Szerző vetített képes előadás keretében mutatta be részletesebben a könyvet. Elmondta, hogy dr. Gál József ösztönzésére indult egykor a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestületnél is a kiadványozás, és ez már éppen a 15-dik ebben a sorban. Bemutatta a településrészek: Boronka, Bize, Gyótapuszta, Horvátkút és a puszták természeti és épített örökségeket, külön kihangsúlyozta a szakrális emlékeket is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ismeretei szerint Marcali területén 63 kereszt található, amelyek többségét restaurálni kellene. Szerencsére azonban a Szőlőhegyen néhányat már felújítottak, így van előrelépés ezen a téren.

 

A túrázók számára útikalauzként is használható könyvecske előnye, hogy kis méretben készült, így könnyebben elfér például egy hátizsákban. Emellett a környék túraútvonalait és a turistautak jelzésrendszerének magyarázatát, valamint kis összefoglaló leírásokat is tartalmaz. Ezen kívül sok hasznos információval is szolgál nemcsak a városba látogató turistáknak, hanem a helybelieknek is, mivel a különféle szolgáltatásoktól az állami és önkormányzati hivatalokig, intézményekig, illetve szálláshelyekig minden megtalálható. (Természetesen a megjelenés óta már vannak változások is.)

Végül Szaka Zsolt megköszönte a családja önzetlen türelmét és a segítők közreműködését a könyvszerkesztésben, melynek megjelenését a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta, valamint dedikálta kötetét a résztvevőknek. A rendezvényt a Marcali Plébánia, és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja közösen szervezte.

 

 

Írta. Kiss Kálmán

 

Fényképek: Szaka Zsolt és Kiss Kálmán

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.