OrosztonyZala megyében, Zalaszabartól és Nagyradától nyugatra, Kerecseny mellett fekvő település. A legkorábbi adatok az Árpád-korból maradtak ránk, amikor Orosztony egy része a Buzád-Hahót nemzetség birtoka volt. Első írásos említése 1251-ből való, amikor Vruztun alakban írják. Bizonytalan eredetű, valószínűleg szláv településnév. A középkorban a Zalavári apátság jobbágyközsége volt, és három különálló településből állt: Alsóorosztony, Felsőorosztony és Baksaháza.

A török uralom idején 1571-ben Alsóorosztony területén esett el Thury György, Kanizsa várkapitánya. Emlékét kopjafa őrzi, a dűlőt pedig Táltostemetőnek hívják. A falut teljesen felégették a törökök. A templomot 1778-ban építették újjá. Ekkor már egybeolvadt Alsó-és Felsőorosztony, Baksaháza 1908-ig őrizte önállóságát.

A község lakosságának a megélhetését mindig a mezőgazdasági termelés biztosította. Fejlett állattenyésztési kultúráját a megyén túl is ismerték, iparosréteg csupán a mezőgazdasági termelés kiszolgálására alakult. Orosztony 1945 előtt és az azt követő években körjegyzőség székhelye volt. Határában a második világháború után két termelőszövetkezet alakult, melyek később egyesültek. A községben, 1949-ben gépállomás létesült. Orosztony az 50-es 60-as években élte fénykorát. Lakosságának lélekszáma meghaladta az 1200 főt. 1970-ben a községet Gelséhez csatolták. 1972-ben a Termelőszövetkezet is csatlakozott a gelseihez. Az oktatás a községben, 1788-ban veszi kezdetét a római katolikus egyház felügyeletével.

 

1945-től van nyolc osztályos oktatás, az iskola államosítása 1948. augusztus 6-án történt meg. 1980-ban körzetesítették az iskolát Gelséhez. Óvoda 1976-tól fogadja a gyermekeket. Az 1990-es választások után Orosztony és Kerecseny ismét körjegyzőséget hozott létre Orosztony székhellyel. Az Önkormányzat újraindította az alsó tagozatos oktatást, a felső tagozatosok az alacsony tanulólétszám miatt Gelsére és Zalaszabarba járnak iskolába.

Orosztony civil életében két egyesület játszik szerepet, az 1889 óta működő Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az 1991-ben alakult Sportegyesület. A településtől délre Örömhegyen csodálatos környezetben a Nagykanizsai Postás SE kulcsosházat tart fenn a gyalogos turisták részére.


Elérhetőségek:

Orosztony Község Önkormányzata
8744 Orosztony, Szent I. u. 1.
Tel.: (93) 389-201
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:
www.orosztony.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.