A Marótvölgyi-csatorna hídján átszaladó műút egy kettős kanyarral Sávolyra visz bennünket. A csatornában a víz nagyon lassan halad, mert mostanában új feladatot kapott: nem érheti el a Zala folyót, hanem a Kis-Balaton II. tározójának a bölcsője lesz. A mély, lápos, mocsaras terület, amely a Marcali-háttól nyugatra eső somogyi táj legmélyebb pontja, valaha a Jankó-tó otthona volt, ma azonban sás lepi el, itt-ott egy-egy liget néhány fával.

A faluval párhuzamosan haladó, forgalmas 7-es főútra járművel két helyen kanyarodhatunk rá. A községnek saját vasútállomása van a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa-vasútvonalon, igaz, a vonatról leszállva egy kis séta vár ránk, hogy beérjünk a lakóházakhoz (a falu széle kb. 2 km). Kitűnő a település földrajzi elhelyezkedése. A közeli Balaton sok turistát vonz, sőt a külföldiek előszeretettel vásárolnak itt ingatlanokat is: eddig 40 családi ház került német és osztrák tulajdonba.


Sávoly történelmi históriájáról az oklevelek szerint 1397-ben készült az első dokumentum, akkor Sauol alakban szerepelt. 1405-ben Fejéregyházi György leánya, Katics asszony itteni zálogos birtokait Anthimus fia Jánosnak, volt szlavóniai albánnak adta. Kis- és Nagysávoly adományozásáról szólnak későbbiekben az iratok. 1406-ban Kissávoly egy részét Berzenczei Lóránt fia, György nyerte adományul. Hunyadi János kormányzó 1447-ben a Kismaróti és Kissávolyi családnak adta a helységet. A XV. században sűrűn váltották egymást a tulajdonosok. A Pati Török család, a murakeresztúri apát, a Szentjakabi Chernel Bertalan, Tolnai Bornemissza János alkincstárnok - aki Mátyás királytól kapta adományul - voltak a földbirtokosok. 1480-ban Berzenczei György fia, Sandrin indított pert Nagysávoly miatt Török Kocsárd ellen. A XVI. században is gyakran adták-vették az itteni birtokokat. Így földesúr volt az Orros család, Szerdahelyi Imre, Török János, majd Török Bálint, Komjáthy László özvegye, Nagy Máté, Zerdahelyi István, Lengyel Boldizsár és Bornemisza Pál is.

A török hódoltság alatt ezek a települések is elpusztultak. 1711-ben települt újra, gróf Festetics Pál birtokában. Ezt követően a Festetics család a tulajdonos még a XX. század 30-as éveiben is, de ekkor már a Magyar Földintézet tulajdonában is találhatunk földterületet. Ez időben volt a legnépesebb a falu, 1932-ben a 196 lakóházban 1005 lakost számláltak. Akkoriban már működött a hitelszövetkezet, amely 1947-ben beolvadt a Dunántúli Bank és Takarékpénztár Rt.-be, tejszövetkezet és kisgazdakör. A római katolikus népiskolát 1750-ban alapították.

A posta, a telefon illetve a körjegyző csak Somogysámsonban volt elérhető, míg 1951-től már helybe került a közigazgatás központja. A Szabadság Mgtsz. 1952-56 között működött, 1959-től pedig az Új Élet Mgtsz. gazdálkodott a földeken, melyhez később csatlakozott Főnyed, Szegerdő, Szőkedencs. 1992-ben azonban csődbe ment a szövetkezet. Azóta a Darim Kft. 1000 ha és egy másik nem helybeli vállalkozó 600 ha földterületen termel takarmánynövényeket és kenyérgabonát.
A falu katolikus templomát 1875-ben szentelték fel, előtte látható az I. és II. világháború hősi halottainak emlékműve. Egészségügyi szolgálat helyben van, az orvos és a védőnő naponta rendel. A naponta nyitva tartó művelődési ház és könyvtár a közeljövőben az ifjúsági klub újbóli életre hívását tervezi.

A 2000. évet címer- és zászlóavatással köszöntötte az önkormányzat. A falu jelképét a hagyományokra alapozva tervezték, így a Festetics címerből az őrdaru, a XX. század elején használt pecsétnyomóból pedig az ekevas és a búzakalász öröklődött. Sávoly napjainkban a Marótvölgye közigazgatási központja. Itt, az M7-es főút mellett a falu jövőjét meghatározó tervek valósulhatnak meg. A közeljövőben elkezdődő munkálatok az egész környék jövőjét alapvetően befolyásolhatják.

2008 július 23-án Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, egy 2009. évtől MotoGP futamok rendezésére alkalmas magyarországi pálya megépítésének szándékát. A tervezett versenypálya Sávoly község közigazgatási területén fekszik. A beruházás megvalósítása jelenleg szünetel.

 

Elérhetőségek:

Sávoly Község önkormányzata
8732 Sávoly, Petőfi u. 14.
Telefon: (06-85) 520-169
Fax: (06-85) 420-022
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: 
www.marotvolgye.hu

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.