Somogysámson Marcalitól 10 km távolságban található nyugati irányban, a Marcali - Sávoly útvonalon.  Somogysámson területe a Dunántúli-dombság természeti nagy tájon belül a Belső-Somogy középtáj, ezen belül a Marcali-hát kistáj része. A változatos domborzatú táj jellegzetességeit a Marcali-hát észak-déli irányú vonulatai, valamint a Marót-völgye lapályai adják.

A felszíni formák hatása a területhasználat szempontjából is különböző karakterű részekre osztja a települést. A laposabb területeket, és dombhátakat mezőgazdasági művelés jellemzi, a kedvező adottságú oldalakon szőlőművelés folyik, a meredekebb lejtőket erdők tagolják. A település nyugati határán futó Marótvölgyi csatornát rétek és vízparti erdőtársulások kísérik. A település belterülete észak-déli tengely mentén terül el, javarészt a tengelyre merőleges telkekből áll. A település közigazgatási területén, Marót-puszta mellett külszíni agyagbánya található. A központi belterülettől nyugatra tőzegkitermelés folyik. A település szőlőhegyei előzőleg zártkerti besorolással bírtak. A szőlőterületek a Dél-Balatoni Borvidékhez tartoznak. A területen folytatott szőlőművelést a hagyományos tájelemek közé sorolhatjuk.

 

Somogysámson eredetileg középkori település, első ízben a Bertalan veszprémi püspök és a szentmártoni apát között 1533 szeptember 11-én kötött egyezséglevélben fordul elő, amikor már kápolnája is volt. Az 1536. évi adólajstrom szerint a kői prépostság volt a földesura. 1550-ben elpusztult helységként van felvéve. Az 1563. évi török kincstári adólajstrom szerint csak 3 és 1580-ban is csak 5 házból állott. 1715-ben 9 háztartást írtak benne össze. Az 1726-1776. években az óbudai prépostság birtokaként a nagyszombati kollégium fenntartására fordították. 1782-től a pesti papnevelő intézet birtoka volt.

A közigazgatásban is fontos szerepet töltött be, 1950-ig körjegyzőség működött itt. 1950-től a rendszerváltásig Községi Közös Tanács székhelye, társközségei Somogyzsitfa és Csákány községek voltak. 1994-től önálló település, 2011. január 1-jétől körjegyzőségben áll Somogyzsitfa és Csákány községekkel, mely körjegyzőség központja Somogyzsitfa; a körjegyzőséghez 2012. január 1-jétől Szőkedencs, valamint 2013. január 1-jétől Nemesvid és Somogysimonyi is csatlakozott.

A kedvező természeti adottságok - jó termőföld, lankás domboldalak, mély fekvésű legelők - jó lehetőséget nyújtanak mind a növénytermesztéshez, mind az állattenyésztéshez. A község lakói mindig földművelésből és állattenyésztésből éltek. A kedvező földrajzi fekvés, a Balaton, Zalakaros, Hévíz közelsége, a községhez tartozó szőlőhegy idillje, a szép falusi környezet mind hozzájárul ahhoz, hogy az idelátogatók jól érezzék magukat és kellemes emlékekkel legyenek gazdagabbak. A település hosszan húzódik a Fő utca két oldalán. Ebben az utcában találhatók a nevezetesebb épületek, közintézmények.

A római katolikus templomot, amelynek alapja a török hódoltság előtti idők emlékét őrzi, 1741-ben   felújították, 1773-ban szentelték fel. Az 1781-ben eldőlt tornyot csak évtizedekkel később tudták   újjáépíteni. 1844-ben készült el a főoltárkép. 1987-ben a templomot szigetelték, majd 1996-ban a   szobrait restaurálták. A templom kertjében található a két világháború 88 hősi halottjának emlékműve. 


A templom és a plébánia épületegyüttesének déli szomszédja az 1964-ben épült általános iskola, mely  felújított állapotában méltó helyen áll a község egyik büszkesége, az 1989-1992-ben épült, Nagy  Ervin   tervezte Makovecz-stílusú faluház mellett. A többi építmény is említésre méltó. Szépek a   parasztházak,   az út menti emlékkeresztek, a Grátz Antal tervezte orvosi rendelő, az   önkormányzat hivatala és a   Böki-hegy borospincéi.


 
 

 

Elérhetőségek:

Somogyzsitfa, Csákány, Somogysámson, Szőkedencs Somogysimonyi és Nemesvid
Önkormányzatok Körjegyzősége
Állandó kihelyezett Ügyfélszolgálata
Postacím: 8733 Somogysámson, Fő u. 98.
Telefon: 06/85/520-001
Fax: 06/85/520-002
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Web: 
http://somogysamson.hu/

 

 
 

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.